Zingeving (Blik op HHH-febr19)

vrijdag 15 februari 2019

Elke woensdag ga ik naar mijn moeder. Ruim een jaar is die woensdag al een vast ritueel dat voor mij steeds meer betekenis krijgt. De eerste keren was het vooral een bezoek voor praktische regelzaken en troost voor een vrouw die na 60 jaar samen alleen verder moest. Tegenwoordig zijn de bezoekjes niet meer alleen praktisch. Doordat we veel tijd samen doorbrengen krijg ik een bijzonder kijkje in haar verleden, maar ook in haar beleving van het hier en nu. Zij vertelt over dingen die ik niet meer weet. Door dit te horen krijgt het verhaal voor ons allebei weer -en meer!- betekenis. Uit het hier en nu geeft ze soms de meest verrassende analyse over zaken die ik zo nog niet had bedacht. Want let wel, de krant wordt gespeld en het nieuws wordt meer dan ooit gevolgd. Dit is voor haar een belangrijke toets voor grip en contact met de wereld buiten haar eigen kleiner geworden wereld. Zo gaf ze de ontwapenende reactie op de stakende scholieren voor een duurzamere toekomst. “Laat ze dan al die peuken en kauwgum ook niet uitspugen of op straat gooien”. Glimlachend herken ik het credo van ‘verbeter de wereld maar begin ook morgen bij jezelf’.

De link met het Hooge Heem is dat bij ons volop aandacht is voor betekenisvolle zorg. Te lang hebben wij gedacht en ingevuld wat goed is voor de ‘mensen’ . Ook de route van aanbodgerichte naar vraag-gestuurde zorg hebben we al gehad. Maar de mensen die bij ons wonen een betekenisvolle rol geven, dat is waar het echt om gaat. Uit onderzoek blijkt dat het voor mensen -en oudere mensen in het bijzonder- belangrijk is dat ze van betekenis zijn. Niet slechts het ontvangen van zorg en daar dankbaar voor zijn, maar iets betekenen voor de ander. Uit onze recente kwaliteitsmetingen onder onze bewoners, familieleden en vrijwilligers valt op dat zingeving en aandacht voor levensvragen wordt gemist.

Eén van de manieren waarop zichtbaar wordt dat wij hier aandacht aan besteden is dat wij alle dossiers en intakeformulieren gaan vervangen door een simpel overzicht waarin ‘in 1 oogopslag’ alle belangrijke informatie te zien is. Zodat onze medewerkers direct zien wat voor de bewoner echt van waarde en belang is. En daarmee zijn we als woonzorgcentrum een stap dichter bij de belevingsgerichte zorg, dichtbij de (be)leefwereld, zowel van vroeger als van nu, van de bewoner.

Zingeving dus. Het lijkt een zwaar en ongrijpbaar iets, maar we kunnen het allemaal: een klein beetje extra tijd en aandacht voor elkaar.

Klaas Lindeboom, directeur