Het verhaal van de film (sept18)

maandag 24 september 2018

Waarom is ‘de film’ toch zo mooi…? Dat is best wel een ingewikkelde vraag waar je niet gelijk een antwoord op kunt geven. Voor mij persoonlijk is de film een plezierige vrijetijdsbesteding zonder het gelijk als een hobby te betittelen. Ik ga meerdere keren per jaar naar filmfestivals. Zo was ik onlangs bij het internationale filmfestival in Vlissingen: ‘Film By The Sea’. Daar had ik het voorrecht om bij de uitreiking aanwezig te zijn van de oeuvreprijs voor Sophia Loren; een inmiddels bijna 84-jarige Italiaanse actrice, die in prachtige films heeft geacteerd. Prachtig om te zien hoe tijdloos zij is en tevens laat zien hoeveel er de afgelopen decennia is veranderd.

Dat deed mij denken aan Het Hooge Heem. Wij hebben begin september opnames gemaakt van Het Hooge Heem voor onze eigen film. Een filmpje over het wonen en werken in Het Hooge Heem. Op onze vernieuwde website kan dit filmpje binnenkort worden bekeken door potentiële bewoners, familie, potentiële medewerkers en vrijwilligers.

Een film vertelt een verhaal. In ons geval het verhaal van het wonen en werken bij een woonzorgcentrum. Onze bewoners vertellen ook elke dag hun verhaal. Tijdens de filmopnames werd een medewerker gefilmd terwijl ze krulspelden in het haar van een bewoner aanbracht. Het ontroerde me dat deze bewoner dit in alle rust over zich heen liet komen. Wat is het verhaal van deze bewoner? Zij was die opnamedag een figurant die vrolijk mee acteerde, maar was zij vroeger ook zo?

Net als mevrouw Loren, die in haar films verschillende rollen speelde, waarbij ze er steeds anders uitzag en anders klonk. Toch is zij nog steeds dezelfde trotse vrouw. Bij Het Hooge Heem zien de bewoners er ook anders uit, klinken anders maar zijn nog steeds diezelfde man of vrouw met hun eigen verhaal. Dat brengt mij ook dichter bij het antwoord op de vraag waarom films mij zo boeien: elke vorm van welke film dan ook heeft zijn eigen unieke verhaal.

Voor onze bewoners zit daar het raakvlak, zij brengen hun eigen verhaal en uniciteit met zich mee. Werken in de ouderenzorg is boeiend. Het moet in je zitten. En ik denk dat het in veel meer mensen zit dan we denken. Daarom nodig ik u uit om een keer een kijkje te nemen op de site van  de www.ouderenzorgzitinje.nl. En meld u dan eens aan voor een meeloopdag in Het Hooge Heem Grootegast. ‘En … actie!’

Klaas Lindeboom, directeur