Welkom 2020 (Blik op HHH dec19)

17-12-2019

Welkom 2020

We staan op de drempel van het nieuwe jaar. En wat voor een jaar? We stappen een nieuw decennium binnen: de jaren twintig. We krijgen te maken met ronde getallen: in 2020 bestaat Het Hooge Heem 50 jaar. Wat is in 50 jaar ouderenzorg veel veranderd…

In 1970 werd in de buurt van het hoogste punt in Grootegast het hoge huis geopend: Het Hooge Heem. Dat was de tijd dat daar nog redelijk zelfstandige mensen woonden. Naarmate de bewoners ouder werden, nam soms de hulpbehoevendheid toe en werd er voorzichtig iets meer zorg en hulp geboden. Als de hulpbehoevendheid te groot was dan ging de bewoner naar een verpleeghuis, waar intensieve zorg en verpleging werd geboden. Zoals u weet is Het Hooge Heem anno 2020 inmiddels een huis waar mensen wonen die 24 uur nabijheid nodig hebben en die er tot hun laatste levensfase kunnen blijven wonen.

Bij een bijzonder jubileum gaan we uiteraard terugkijken, herinneringen ophalen en een feestje vieren. Wordt vervolgd in het nieuwe jaar.

Ik heet het nieuwe jaar verder van harte welkom om samen meer betekenis te geven aan de zaken die zo vanzelfsprekend zijn en lijken. Zoals het woordje ‘welkom’. Voor mij persoonlijk wordt welkom voelen onder andere door de omgeving bepaald: de vriendelijke glimlach, oprechte interesse, dingen samen doen, een professionele aankleding en een prettige sfeer.

Voor een ander betekent welkom een mooi gedekte tafel. En weer iemand anders voelt zich welkom omdat de ander zijn/haar naam kent en uitspreekt. Wat betekent dat woord voor u, voor jou, voor de bewoner, de medewerker en de vrijwilliger? Als je begrijpt wat voor iemand ‘welkom’ betekent, kun je er voor zorgen dat hij/zij zich echt thuis kan voelen. Toch?

Welkom 2020. Ik kijk uit naar het nieuwe jaar. Voor nu wens ik u en uw naasten hele fijne dagen toe en ook wens ik dat u vooral veel mag genieten van elkaar en van het samen zijn.

 

Klaas Lindeboom