Dag zomer. Welkom herfst! (Blik op HHH sept19)

23-9-2019

‘Herfst, herfst, wat heb je te koop / Duizend kilo bladeren op een hoop
Zakken vol met wind / Ja m’n kind / ‘k Weet niet of jij dat aardig vindt’

Dit is mijn eerste associatie met de herfst. Een oud kinderrijmpje dat wel heel vast in mijn systeem zit. Nattigheid, regen, klammigheid, modderige binnenwegen, achter modderige tractoren rijden, brrrrrr. Tot mijn verrassing hoorde ik tijdens een gezellig rondje kletspot dat mijn lieve vrouw -die ik alweer meer dan 25 jaar ken- de herfst heeft gebombardeerd tot haar lievelingsseizoen...... En dan denk je elkaar goed te kennen, hmmmmm. Ik vraag haar dus: “Wat maakt dat de herfst jouw lievelingsseizoen is?”. “Het is de overgang van de zomer naar de winter, het moment dat de open haard aan mag, de geur van de verwarming als die ‘s avonds aanslaat, de gordijnen die dicht mogen na het avondeten, de kaarsjes weer aan.” Als je het zo bekijkt, kan ik het alleen maar van harte met haar eens zijn.

De herfst geeft ook het gevoel van opnieuw beginnen: het is de start van het nieuwe schooljaar, het verenigingsleven, de sportcompetitie. Hoe langer ik erover nadenk, realiseer ik mij dat er inderdaad wel heel veel mee samenhangt en geassocieerd kan worden: mooie kleuren, warm oranje licht, rijpheid en volgroeidheid, de oogsttijd. Hoe mooi zijn de taferelen van de pompoenen langs de kant van de weg?

Voor onze bewoners is de herfst een periode van genieten van mooie herinneringen, maar ook de overgang naar wisselvallig weer, waar de griep op de loer ligt en een koutje zo is gevat. Voor deze kwetsbare doelgroep kan dit een grote impact hebben.

In Het Hooge Heem proberen wij van de herfst een belevenis te maken. De eerste kennismaking daarmee was het raden van het gewicht van een reuzenpompoen, die maar liefst 18 kg (!) woog. Het zeer geliefde zanguurtje op maandag met het nieuwe cantor orgel, de seniorengym van Anny op woensdag, ook bij ons is alles weer begonnen. Ik snap nu beter waarom mijn vrouw de herfst omarmt, het is echt meer dan alleen ‘al die bladeren op een hoop’.

Geniet van de herfst, met hopelijk nog een vleugje nazomer!