Aanleunwoning

Naast de zorgappartementen in het woonzorgcentrum, heeft Het Hooge Heem 16 aanleunwoningen. De aanleunwoningen zijn in 1995 gebouwd door woningcorporatie Wold & Waard en worden verhuurd via Het Hooge Heem. Met de gedachte dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen, zijn de aanleunwoningen ontworpen en ingedeeld. Verder zijn de aanleunwoningen bijzonder goed geïsoleerd en zijn ze dus energiebesparend.

Aanleunwoning.
Aanleunwoning.

 

Rolstoeltoegankelijk.
Aanleunwoning.

Meerdere typen aanleunwoningen

Iedere woning bestaat uit een woonkamer, aparte slaapkamer, badkamer met douche en toilet en op de begane grond een berging. Uiteraard zijn alle woningen gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk. Woningen op de bovenliggende verdiepingen zijn met een personenlift te bereiken.

Qua grootte zijn er twee typen woningen, type A en B. Waarbij type B de mogelijkheid biedt om een tweede slaapkamer te maken van een deel van de woonkamer. Woningen op de tweede etage hebben een verhoogd plafond.

Directe verbinding met het verzorgingshuis

De aanleunwoningen hebben een directe verbinding, via de centrale hal, met woonzorgcentrum Het Hooge Heem. De hoofdingang van de aanleunwoningen is afgesloten met een elektrisch deurslot. Vanuit de aanleunwoning kan de centrale deur worden ontgrendeld door middel van een spreek- luisterinstallatie.

Wanneer komt u in aanmerking voor een aanleunwoning? 

Aanleunwoningen zijn door het grote aantal zorg behoevende ouderen in de regio en het geringe aantal plaatsen (16), vaak beperkt beschikbaar.  De woningen zijn bedoeld voor ouderen die thuis al een dagelijkse zorgvraag hebben voor ondersteuning bij bijvoorbeeld wassen/douchen, aankleden en/of medicijnen aanreiken. Door middel van een aanmeldformulier vindt de inschrijving voor deze woningen plaats.

Wanneer u zorg nodig heeft dan is er een geldige indicatie nodig. De wijkverpleegkundige van Het Hooge Heem stelt hiervoor de indicatie op.  De wijkverpleegkundige van Het Hooge Heem kijkt samen met u hoe de zorg het beste gerealiseerd kan worden. Verschillende medewerkers van Het Hooge Heem zullen vervolgens alle benodigde zorg- en welzijnsdiensten verlenen, dagelijks dan wel wekelijks. 

Momenteel (september 2023) is er een wachtlijst voor de aanleunwoningen.

Welke zorg kunt u verwachten in een aanleunwoning? 

In de aanleunwoning kan het volledig pakket thuis (VPT) geboden worden door Het Hooge Heem. Via een rechtstreekse verbinding (gang binnendoor) kunnen bewoners gebruik maken van alle faciliteiten van het woonzorgcentrum.
 

Basispakket: 

 • 24- uurs bewaking
 • mogelijkheid tot alarmering vanuit de woning
 • eerste hulp na alarmering; het regelen van eventueel noodzakelijke verdere hulpverlening
 • zorgbemiddeling
 • mogelijkheid tot zorgverlening
 • dagelijkse toegang tot de recreatiezaal waar elke morgen gezamenlijk koffie wordt gedronken
 • vrije toegang tot die ontspanningsactiviteiten die ook voor de bewoners van het verzorgingshuis gratis zijn
 • een huismeester die in overleg kleine klussen uitvoert (tegen onkostenvergoeding)
 • vanuit centrale plek wordt het huisvuil verwijderd door de huismeester
 • schoonmaak algemene ruimten.
 • tuinonderhoud
 • 3 keer per jaar ramen lappen aan de buitenkant

 

Wat kost een aanleunwoning?

De huurprijs van een aanleunwoning is opgebouwd uit een aantal elementen:

 • de kale huurprijs
 • vergoedingen voor deelname aan glasverzekering, ontstoppingsfonds en elektriciteitsverbruik in de gangen en lift
 • servicekosten (basispakket, zie omschrijving hierboven)
 

De huurprijs wordt eventueel jaarlijks geïndexeerd volgens de landelijke norm. Dit wordt via de woningcorporatie Wold & Waard bekendgemaakt. Via de administratie van Het Hooge Heem wordt de huurverhoging verwerkt.

Krijgt u huurtoeslag bij een aanleunwoning?

Of u voor huurtoeslag (huursubsidie) in aanmerking komt, hangt grotendeels af van uw belastbaar inkomen in relatie tot de huurprijs van de woning. Bepaalde elementen van het servicepakket komen ook in aanmerking voor eventuele huurtoeslag. Indien u denkt in aanmerking te komen voor huurtoeslag, kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over aanleunwoningen dan kunt u contact opnemen met

 mw. C. Haan-Hertsenberg   

06-82062762 (aanwezig op maandag - woensdag - donderdag) of stuur een bericht via e-mail.