Kleuters en muziek

Klaasje is de oudste van een gezin van 9 kinderen. “Mijn vader was bakker en ging langs de deuren om het brood uit te venten. Dat was niks voor mij, mijn zus was daar veel beter in. Zo kon ik naar de kleuterkweekschool.” Na ruim een half jaar werken werd ze alweer ontslagen. “Ja, toentertijd werden vrouwen ontslagen als ze gingen trouwen, maar invalwerk mocht ik wel doen. Ik heb aan kleuterscholen in Warfstermolen, Burum en Kommerzijl gestaan en ik ben wel 22 jaar de vaste invalster geweest op de school in Lutjegast. Onze drie kinderen vonden het maar wat mooi dat ze bij mij in de klas konden komen. Ze noemden me steevast juf en thuis was ik weer mama. En iedereen kwam altijd bij ons spelen, want bij juf spelen is hartstikke leuk.”

De liefde

Ze leerde Eelke kennen in de auto. “Ik kreeg mijn rijles van hem. Mijn moeder wilde al weten of hij getrouwd of verloofd was, want die zag hem wel zitten. Ik vond dat in eerste instantie nog niks. Pas toen ik mijn rijexamen moest doen zei Eelke tegen de examinator: Of ze het nu haalt of niet, we gaan toch wel door met rijlessen! Nou, toen wist ik het wel. We trouwden op 6 november 1969 en gingen in Lutjegast wonen.”

Klaasje komt uit een muzikale familie. Zelf speelde ze niet onverdienstelijk op het orgel. Door haar ziekte (SCA) lukt dat helaas niet meer. “Mijn vader was dirigent van wel 8 koren en hij speelde orgel, dochter Mieneke heeft het conservatorium gedaan en speelt ook orgel. Al onze kinderen en kleinkinderen zijn muzikaal en een aantal spelen in De Bazuin in Lutjegast. Mijn oudste kleindochter heeft in de Belgische meidengroep K3 gezongen,” vertelt Klaasje apetrots.

Al 9 jaar woont ze in Het Hooge Heem. “Ik vond de afgelopen quarantaineweek in verband met NORO veel erger dan de hele coronaperiode. Ik was toen namelijk nog samen met Eelke. Hij zei weinig, maar we waren toch samen. Nu was ik echt helemaal alleen. Ik ben heel blij dat het weer voorbij is en mijn familie weer bij me kan komen.”